《DRESS LIKE A MAN》Style Tips 1 : 身在香港,如何挑選西裝質料

《DRESS LIKE A MAN》Style Tips 1 : 身在香港,如何挑選西裝質料

ElectFashion
By Presslogic on 02 Sep 2017

西裝要著得型格,實在有太多細節,有人會着西裝着得衣不稱身,有機會着到成件校服咁樣,花咗錢卻買唔到自己想要嘅型格,所以今次我哋邀請左852  Tailor House的Tony,同大家講下點樣着西裝先中point。

螢幕快照 2017-09-02 上午11.27.39

一:香港適合輕薄的布料

一件衫着得型最緊要就係有層次,但係講起層次呢樣野,我相信係香港着多件衫都會覺得熱,咁點先可以解決呢個問題?當然就係從布料入手,Tony表示,香港一個冬天都閑閑地會有十幾度,所以每一件西裝所用嘅布料越輕越薄越好,令你可以型得來又唔會覺得太熱,就唔需要經常攝起衫袖,或者除咗件西裝褸。

螢幕快照 2017-09-02 上午11.26.03

二:意大利布料穿上身較為舒適

相信當想打造自己一套西裝嘅時候,你都會想搵返一款適合香港天氣嘅布料,但當然香港唔會出「自家布料」,所以意大利布料就係不二之選,意大利嘅天氣同香港十分相似,而且同樣是非常潮濕,所以布料上會較輕較薄,而且會很挺身,所以用意大利布料打造自己嘅西裝相信亦都符合香港嘅天氣。

螢幕快照 2017-09-02 上午11.25.35

三:一套好西裝必須要越輕越薄並且挺身

一套好嘅西裝有布料上已經需要花心思去選材,好多時候買到很挺身嘅布料,但偏偏穿上身的時候感覺太厚,出門5分鐘都已經感覺十分熱,但有些布料很薄很輕,穿上身的時候偏偏不挺薪,感覺似個外賣仔多個型仔,甚至乎件衫好似「偷返嚟」,所以大家訂造西裝的時候千萬要注意布料必須要輕薄,而且穿上身時是挺身, 咁先算上成的布料。

螢幕快照 2017-09-02 上午11.27.13

Text by MENELECT editorial

Follow Instagram: men.presslogic

Share to Facebook