《追龍》新戲上演「跛豪大毒梟」甄子丹VS劉德華

《追龍》新戲上演「跛豪大毒梟」甄子丹VS劉德華

ElectLifeStyle
By Presslogic on 06 Sep 2017

甄子丹VS劉德華呢場世紀對決由導演關智耀同王晶執導

影片內容就講述了一名來自中國大陸既非法入境者於1963年偷渡入當時英國殖民地既腐敗香港,將自己變成一個無情的毒品霸主既故事。

今次《追龍》,就由跛豪於60年代偷渡入港講起,係佢遇上「恩人」雷洛後,如何為對方賣命,甚至犧牲自己既右腿因而被稱為「跛豪」。二人成為一黑一白好兄弟,統領黑白兩道,盡得錢財和勢力,互相成長同時又互相制衡。

呢部電影前身就係《跛豪》主要講述了「吳錫豪」這一生中從小嘍嘍變成大毒梟的傳奇歷史。由於《跛豪》就由呂良偉所扮演而甄子丹同呂良偉又係好朋友,甄子丹決定同呂良偉學習《跛豪》入面「吳錫豪」,為咗貼地一啲「吳錫豪」本人,甄子丹仲學習埋潮州話。係追龍入面唔知飾演《跛豪》既甄子丹係咪又係好好打呢?大家拭目以待!

至於貪污貪足五億既探長雷洛,唔洗諗一定係華仔!係唔少人既心目中華仔做雷洛探長既形象奸到出汁,網上面不時都有觀眾回味佢所演既雷洛。今次華仔再一次擔演此⻆色,更會同甄子丹所演既「跛豪」將會帶嚟新一幕「香港舊情懷」。

電影演員名單強勁,除了兩大主角外,更有鄭則仕、姜皓文、劉浩龍、湯鎮業、黃日華、吳毅將、周麗淇、伍允龍等,男人味十足,將於9月28日上映。

Follow Instagram: men.presslogic

Share to Facebook