【健身系列】如何能有效地飲用蛋白奶粉輔助增肌?!

【健身系列】如何能有效地飲用蛋白奶粉輔助增肌?!

ElectSport
By Presslogic on 04 Dec 2017

首先你要明白,健身奶粉只係營養,主要成份係蛋白質,亦有部份會加入碳水化合物,維他命等等,不過總之都只係營養,等同你食好多食物,能夠幫你增重,但係無 miracle 的,不會有奇蹟,不會忽然由瘦仔變肥仔的。

Cover pic

而健身奶粉只係一種輔助,正餐才是吸收營養的最佳方法。唔係話齋食就會變大隻的,食得多唔做運動只會肥,不過無論食奶粉定其他食品,正常人食又點會無啦啦變痴肥喎?肥到咁上下自己識節制減份量啦,否則就算真係痴肥都係自己囉黎衰,點可以賴食品呢?由於健身奶粉只係食物,無話甚麼副作用的,勉強說的話有下面兩項:

  • 燥底健身奶粉係比較燥的,因為營養含量好高。所以食健身奶粉的話,必須要飲多點水,食多點水果來平衡返。
  • 加重負擔如果你只食健身奶粉但唔夠運動量的話,的確有副作用的。

antrenman_oncesi_ne_siklikta_protein_takviyesi_aliyorsunuz_main

因為如果你運動量唔夠,會變成蛋白質過盛,要勞煩肝臟去處理過多的蛋白質,再透過腎臟將剩餘的廢物排出體外,變相加重呢兩個器官的負擔。所以如果你唔做運動,或做得唔多的話,就唔建議你食健身奶粉了。重想提醒你,要增肥一定要做運動,天生瘦的人唔可能話齋食變肥的,下面係我個人的心得:

1.做運動。當然最係效增肌的就是健身。不過係你開始健身之前,其實最好先做一些心肺機能的鍛鍊,幫自己的身體打基礎,再做健身就會事半功倍。我係健身前就連續1年努力游水,提升了心肺功能,才開始健身的。正式開始健身時,建議先去康文處轄下的健身房,因為價錢公道又有註場免費教練,到你掌握了基本功才去私人gym,例如physical這一類吧。

2.充足營養。這點是很明顯吧,但天生瘦的人如何提升營養吸收呢?有幾個要訣的:- 少食多餐,即係每餐唔需要勉強食好多,但係要分多幾餐來食,例如每天加多個下午茶(三文治)同食宵夜(例如一個麵);

- 多食蔬菜,蔬菜同水果對腸胃吸收好大幫助的。建議每日最少食一個橙或蘋果,食夠兩個更好;

- 多食碳水化合物和合蛋白質,呢量樣野都增重同增肌都非常重要。碳水化合物合提供能量,而蛋白質係製造肌欲的重要成份;

- 少食油膩,好多人都會誤會,以為瘦人要食多點脂肪。其實剛好相反,瘦人多半都係腸胃吸收力低,而大量進食脂肪會加重腸胃負擔,結果令吸收力更差!唔係叫你唔食油,不過要少食,清清地就可以了。

671182-f0238f3bbf2c3bdb

3.充足睡眠。呢點好多人會忽略。唔少香港人都自以為係鐵打,唔重視睡眠,甚至視睡眠為浪費時間。其實呢個係大錯得錯,一來睡眠不足會影響健康,更重要的是,睡眠不足直接影響增肌和增重的!以健身為例,一般要增肌的話,每天要睡眠8小時,而專業的健身人士睡眠時間甚至達9至10小時的!

4.放鬆自己。唔少瘦人(包括我)都係容易緊張。所謂心廣體胖,要心情舒暢,懂得放鬆自己,才會長肉的。我自己情緒緊張的時期,真係點食點操都谷唔漲肌肉的。

5.恆心毅力。呢樣野真係無得教,卻偏偏最重要!既然你天生係瘦,要增重練大隻都絕不容易的,亦無得快,無任何捷徑,只有持之以恆,才有好成績!

whey-protein-compare

補充乳清蛋白粉whey protein powder有幾個重點時候:

早晨:身體經過一夜的合成代謝,早晨是給身體補充營養的好時機,不要放過這次補充的機會,特別是剛剛起床以後,補充可以讓身體快速吸收的蛋白質,能夠更快速地喚醒身體的合成代謝系統,這是一天好的開始。

訓練前:給訓練提供充足的蛋白質補充,這是保證訓練效果和防止肌肉流失很有效的。

訓練後:訓練後是肌肉最需要營養的時候,這時我們需要給他們一次充足而有快速的蛋白質,這是肌肉生長很重要時候。

睡覺前:為了滿足慢慢長夜身體對營養的需求,這次的蛋白質充應更加科學而合理。

而上的飲用時間可以為大家提供一個參考,不同性別,健身的程度等等,也會對此有影響。但筆者大多數會在訓練後半小時內飲用。

Text:MENELECT Editorial

最新型男資訊-密切留意MENELECT

Follow Instagram: men.presslogic

Share to Facebook