【香港小將】戴偉浚 -英格蘭聯賽錦標攻入第一個入球!Goal

【香港小將】戴偉浚 -英格蘭聯賽錦標攻入第一個入球!Goal

ElectSport
By PressLogic on 10 Jan 2018

好消息!香港小將戴偉浚終於攻入佢第一個入波喇!日前,英格蘭聯賽錦標嘅賽事入面,戴偉浚喺下半場後備入替,結果入替無幾耐就射入一球,係佢加盟貝利第一個入波!可惜嘅係,佢效力嘅貝利最終以二比三不敵費列活特。

效力英格蘭球會甲組球隊貝利的本港青年球員戴偉浚,在英格蘭聯賽錦標第3圈淘汰賽,射入加盟後的首個入球。

螢幕快照 2018-01-10 下午3.52.06

貝利今場面對同屬英甲的費列活特,後備上陣的戴偉浚在下半場入替,並在下半場10分鐘近門勁射入網,為球隊追成2:3,戴偉浚之後有射門機會,但被對方門將撲出。最終球隊仍以2:3落敗,無緣晉級。

浚仔後來在社交平台都有分享今次入球感受,提到「Not the result we wanted but happy to get my first goal 」,意思是雖然不是想要的賽果,但很開心能射入我首個入球都相當興奮。

dai_1024

18歲的戴偉浚在香港出世,11歲隨父親移居英國,接受足球訓練。他在去年5月加盟英甲球會貝利,成為職業足球員。

Text:MENELECT Editorial

最新型男資訊-密切留意MENELECT

Follow Instagram: menelect.presslogic

Share to Facebook