【人生只有一次】旅行做齊以下 4 樣,才是好兄弟!

【人生只有一次】旅行做齊以下 4 樣,才是好兄弟!

ElectLifeStyle
By PressLogic on 12 Mar 2018

人生苦短無幾多個十年,唔同班兄弟癲下,邊有回憶留比自己?成班兄弟去旅行,先真係無拘束,先係真正去玩去癲。老土啲講句,人生都過左3分1 活在當下唔好比自己後悔啊嘛。

1.兄弟之間無拘無束

movie-zindagi-na-milegi-dobara-s2-mask9
Photo from Zindagi Na Milegi Dobara

好兄弟才不會計較那麼多,反正對方的東西基本上都是自己的。還有如果粗口有年齡限制的話,那麼好兄弟同遊時的聊天一定兒童不宜,語句中必然會夾雜不少粗口,根本就不可能文雅。

若你不幸在旅途中出醜,那麼你的好兄弟一定會不斷地笑你,這件事會一直 「loop」,甚至旅途結束後也會一直重提,隔一段時間又拿出來笑一下。

2.美女探尋器

640
Photo from Internet

坦白說,男人會睇女仔,實在毋須否認,哪有人不愛欣賞美麗的事物?平日你與兄弟在酒吧之內都會一齊望女仔,但是在旅途之上,大家整天出雙入對,基本上可以一天12小時都同步成為美女雷達,為旅途增添不少樂趣,那一種好玩法,嘿嘿,大家想像得到的。

3.成班男人可以好隨便

螢幕快照 2018-03-12 下午3.16.50
Photo from The Hangover

成班男人的好玩之處,係可以隨便講屬於男人的話題,平日聚頭,好多話題都未必敢大聲傾大聲笑,反而去到外地,無咩人識得聽廣東話的場合,就可以好隨心講男人話題,又笑又喊又叫咩都得。最好就係成班人知己,一齊望住個海飲下啤酒,一路傾到天黑,繼續再去玩,咁先係成班佬去旅行最過癮的事。

4.自駕遊

螢幕快照 2018-03-12 下午3.15.49
Photo from The Hangover

好多時都自己一個開晒車,雖然於外地開車都係一件樂事,但萬一另一半唔識開車,但有時開長途車,真係會有點累,都一樣要自己頂埋段路,都咪話唔辛苦。但係同一班兄弟去旅行,總有多幾個有車牌的兄弟,得閒換下人開車又得。

當你試過同成班兄弟去旅行,就知道到底可以有幾free!

螢幕快照 2018-03-12 下午3.16.25
Photo from The Hangover

但今時今日,每個兄弟都各自各有事業,各有各忙,想夾到一晚出來食餐晚飯都已經唔易,仲要出去幾日旅行?真係諗都未敢諗,不過有心唔怕遲!要去總有機會。

但如果去到有一日,如果你結埋婚,生埋仔,呢個機會可能更少,所以外國好多男人,結婚前都會同老死們去個短旅行,之後都可能係可一不可再。

movie-zindagi-na-milegi-dobara-s3-mask9
Photo from Zindagi Na Milegi Dobara

真正朋友是可以互給歡笑和陪伴自己度過人生谷底才是最可貴之處。

*分享比你個好兄弟!去一個無憾人生的旅程。

Text:MENELECT Editorial

Follow Instagram: menelect.presslogic

Share to Facebook